Enkele publieke reacties op het boek De peuterindustrie
- Theodor Holman (OBAlive): “Het is een heel opmerkelijk boek geworden… en het lijkt op het eerste gezicht een boek over de misstanden in de kinderopvangsector, maar het is eigenlijk veel meer dan dat. Het gaat ook over de trage democratie, de marktwerkingen en de werking van de media… Ik ben van de ene verbazing in de andere gevallen.”
- Paul van Liempt (BNR): “Degene die hier echt veel meer van willen weten en opening van zaken willen krijgen op meerdere gebieden – dus ook op het gebied van media en op het gebied van politici – die moet het boek lezen: De Peuterindustrie”
- Femke Halsema (twitter): “Ah, de @peuterindustrie van @poerink is verschenen. Hoog tijd voor kritische aandacht, en boeiend boek (ik las het concept)”
- Felix Meurders (VARA): “De Peuterindustrie is echt een aanrader als u er alles van wilt weten”
- Ewald Engelen (twitter): “Wat een schokkend relaas van ewoud poerink in @DeGroene over kinderopvang in NL anno 2012; private equity! Het is potdomme godgeklaagd!”
Enkele personen uit mijn (non-fictie) boek
- Eddy van Hijum (CDA-kamerlid): ‘Ik heb Ewoud leren kennen als een actieve en betrokken ouder, die zich in de richting van de politiek sterk maakt voor de kwaliteit van de kinderopvang en in staat is om instellingen het tegenwicht te bieden wat soms vanuit de ouders ook nodig is.’
- Jaap Stam (de Volkskrant): ‘Ewoud Poerink heeft zich als een terriër vastgebeten in de handel in kinderopvang. Hij kan er beeldend, betrokken en toch met een zekere distantie over verhalen.’
- Louise Gunning (voorzitter onderzoekscommissie): ‘Mooi stuk proza, complimenten en ik heb er geen onvertogen word in gelezen. Ik ben benieuwd naar de rest van het boek.’ (over de passages waar zij in voor komt – haar stuurde ik het vooraf toe). Later op de grote Kinderopvangconferentie in Amsterdam: ‘Ik raad iedereen in de zaal aan om het boek van Ewoud Poerink te lezen’.
Biografie
Ewoud Poerink (1975) studeerde moderne geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studie was hij van 2004 tot 2009 verbonden aan het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), dat inmiddels is overgegaan in Prodemos. Hij werkte daar aan de StemWijzer en was als projectleider betrokken bij participatie- en educatieprojecten als de landelijke scholierenverkiezingen en coördineerde de totstandkoming van de officiële Canon van de geschiedenis van Amsterdam.
Naast zijn studie en werk is hij altijd actief geweest in vernieuwingsbewegingen (als happyChaos, LuxVoor, Alternatief voor Vakbond en de Amsterdamse Stadsspelen). Van 2006 tot 2008 was hij een vaste deelnemer aan The European Network Effect. Dit pan-Europese initiatief van The British Council stelt zich ten doel om zogezegd Europe’s Next Generation Leaders met elkaar in contact te brengen. In 2009 werd hij geselecteerd als een van de ‘Innovative thinkers at the frontier of active citizenship’ in het kader van 400 jaar Amsterdam-New York. Op dit moment is hij zelfstandig adviseur op het snijvlak van geschiedenis, democratie en politiek.
Poerink is vader van twee kinderen en woont met zijn gezin in Amsterdam.
Hallo Ewout,
ik werk voor het tv programma De Slag om Nederland van de VPRO tv en ik zou graag met u in contact willen komen over uw boek de Peuterindustrie. Wanneer zal het uitkomen?
Hartelijke groeten
Beste Ewoud Poerink,
Ik ben bezig met een artikel voor de regionale dagbladen over de toekomst van de kinderopvang. Aanleiding is de hoorzitting in de Tweede Kamer aanstaande maandag, waar u ook aan deelneemt. Is het mogelijk om vandaag (vrijdag 1-6) enkele vragen te stellen over dit onderwerp?
Dank alvast, vriendelijke groet,
Sandra Donker
De Persdienst
Beste Ewoud,
Op 5 november 2013 organiseer ik in opdracht van ABVAKABO FNV een symposium over ‘Denken in kansen’ voor leden (dus werkers)uit de sectoren welzijn en kinderopvang.
Het doel van het symposium is om deelnemers te informeren, te stimuleren en uit te dagen om in kansen te denken op persoonlijk, vakinhoudelijk en maatschappelijk gebied.
Tijdens deze dag willen we zeker de kwaliteit van de opvang van onze jeugd in relatie tot de huidige ontwikkelingen aan bod laten komen.
Indien mogelijk zou ik graag met je kortsluiten of je een bijdrage zou kunnen en willen leveren aan dit symposium?
Het symposium vindt plaats in het Vechthuis te Utrecht en we verwachten 150/175 deelnemers.