Aparte reacties I

Er zijn behoorlijk wat reacties binnengekomen op mijn boek en wat er over te horen of lezen was in de media. Het zijn echter geen reacties uit verwachte hoek (zoals organisaties of mensen die in mijn boek voorkomen), maar vooral veel van andere crechehouders en leidsters. Gelukkig zijn ze allemaal te spreken over de Peuterindustrie.

Het meest onaangenaam verrast was ik door het relaas van een leidster werkzaam in Amsterdam. Zij vertelde me wat ze allemaal meemaakt op de werkvloer, wat zo ver gaat als verplicht (opgelegd door werkgever op sanctie van ontslag) liegen tegenover GGD-inspecteurs. Of ik advies had….

Tja, wat zeg je dan? Ik heb haar geadviseerd om: 1) contact op te nemen met de Abvokabo/FNV om advies of juridische hulp te krijgen, 2) contact op te nemen met de wethouder en de gemeenteraad, of 3) in het uiterste geval en eventueel anoniem naar het Parool of de Telegraaf te stappen. Uit eigen ervaring weet ik dat media een prima breekijzer kunnen zijn. Voor de goede orde: het gaat hier niet om een leidster van Estro maar van een ander groot concern in Amsterdam.

Een van de andere reagerende leidsters adviseerde me een tweede deel aan de Peuterindustrie toe te voegen waarin de onmogelijke positie voor leidsters eindelijk eens uitgebreid aan bod komt. Dan zou ik als een Gunther Wallraff undercover in de kinderopvang aan de slag moeten, wil het een net zo authentiek verhaal worden als wat ik nu heb opgetekend. Ik laat deze suggestie voor wat die is. En, welk kinderdagverblijf neemt vandaag de dag nog mannen aan als groepsleider?

Maar het verhaal, of ik dat nu vertel of een ander, is in ieder geval nog niet ten einde.

Wil je wat horen?

Zaterdag 29 september: Radio 2, NCRV Cappuccino – in gesprek met Bert Kranenbarg (van 1:18:10 tot 1:26:22)

Dinsdag 2 oktober (snipverkouden): Radio 1, VARA De Gids – in gesprek met Felix Meurders (van 18:40 tot 28:15 en begint met fragment uit Nieuwsuur) en Radio 5, NTR Dichtbij Nederland – in gesprek met Fouad Sidali (ga naar 2 oktober, derde uur), ook als Podcast (2 oktober 2012 – 23:00)

Woensdag 3 oktober: BNR – in gesprek met Paul van Liempt (ook via BNR-archief, 3 oktober 2012, 11:37:58, fragment 11 minuten)

Vrijdag 12 oktober: Radio 5, Human OBA live – in gesprek met Theodor Holman en Max Pam

Zaterdag 3 november: RTV-NH, Bijlage – live als studiogast (samen met Hakim :-) bij Jos Heeremans en Karin Douma

 

Een overzicht van ‘De peuterindustrie’ in de gedrukte media (o.a. de Telegraaf, het Parool, NRC, de Volkskrant, Algemeen Dagblad en De Groene Amsterdammer) volgt.